Alicja w Krainie Czarów | MUM Studio
x x

Alicja w Krainie Czarów

Projekt:

Alicja w Krainie Czarów

Lokalizacja:

Warszawa

Powierzchnia:

150 m²

Rok:

2019

W funkcjonalny i przytulny projekt domu wpleść historię z bajki- taki był pomysł naszych klientów na 150 metrową przestrzeń, mającą dbać o samopoczucie domowników od samego przebudzenia. Niektóre zakątki tego wnętrza wydają się całkiem bliskie klasyce, ale wystarczy lekka zmiana perspektywy, żeby przenieść się do zupełnie innego świata.

Abstrakcyjne malowidło nawiązujące do historii Alicji w Krainie Czarów w przedsionku domu to najbardziej przykuwający wzrok element projektu. Zaczyna ono opowiadać historię, która będzie się ciągnąć przez wszystkie pomieszczenia. Neutralne kolory, beton i drewno to wybory mające na celu oddać wyjątkowym dodatkom więcej przestrzeni. Sercem salonu jest duża niebieska sofa, nad którą górują fantazyjne kryształowe żyrandole zamknięte w geometrycznych złotych kulach. Dla oszczędności miejsca, biblioteczka znajduje się ponad głowami domowników i jest zaopatrzona w ruchomą drabinę.

Kuchnia jest umieszczona na podwyższeniu przy salonie, więc połączyliśmy oba pomieszczenia także paletą barw. Dla nieoczywistego nawiązania do bajkowego świata, sufit został wykończony panelami podłogowymi, kontrastującymi dodatkowo z jasną podłogą. Niewielka przestrzeń została odciążona otwartymi półkami i białymi kaflami.

Beton znalazł także zastosowanie w sypialni, jako kontrast do naturalnej cegły i wykończonego skórą łóżka w ciepłym odcieniu brązu. Podobnie jak w salonie, bryła żyrandola jest zamknięta w stalowej, dekoracyjnej kuli, a na ścianach pojawiły się bajkowe motywy.

Spośród dwóch łazienek, w jednej zapanował elegancki minimalizm, do drugiej zaś zakradł się nasz bajkowy motyw. Pierwsza z nich to połączenie bieli i hebanu oraz wyselekcjonowane, jakościowe materiały tworzące z niej ekskluzywną przestrzeń sprzyjającą relaksowi. Największe wrażenie robi duża, czarna bryła kamiennej wanny ustawionej bezpośrednio pod oknem.

Druga z łazienek to przestrzeń do wielopoziomowej interpretacji. Wzory, kolory, luźne dodatki i kąpiel w złocie, a to wszystko pod skrzydłami kolejnego wyjątkowego malowidła nawiązującego do wspomnianej wcześniej Krainy Czarów. Mimo radosnego, pełnego wrażeń charakteru wnętrze jest przemyślane i spójne.

Dziecięcy pokój łączy w sobie skandynawską prostotę i dzikość dżungli. Egzotyczny obraz i regał pełen miejsca na dziecięce malunki zostały stworzone z myślą o rozwijaniu dziecięcej kreatywności. Jednocześnie zostawiliśmy sporo przestrzeni na inwencję twórczą najmłodszych.

Wyjątkowym elementem domu jest prywatna, minimalistyczna siłownia ze ścianką wspinaczkową. Umieszczenie sprzętów na ścianach pozwoliło zaoszczędzić miejsce, dzięki czemu można tu zorganizować trening we dwoje.

Autorzy projektu: Agata Fratczak, Karolina Pięcek