Gabinet kosmetyczny – Zachwycona | MUM Studio
x x

Gabinet kosmetyczny – Zachwycona

Projekt:

Gabinet kosmetyczny – Zachwycona

Lokalizacja:

Piaseczno

Powierzchnia:

34 m²

Rok:

2022

Energetyzujące kolory i kontrasty sprzyjają kreatywnemu myśleniu i zachęcają do działania. Projekt gabinetu kosmetycznego ZachwycOna miał się wyróżniać na tle neutralnych wnętrz okolicznych salonów i wprawiać klientów w dobry nastrój już od smego wejścia. Na zaledwie 34 metrach kwadratowych powstały funkcjonalne pomieszczenia spełniające normy sanepidu oraz wymagania naszezleceniodawcy.

Po przekroczeniu progu studia klientki wita monochromatyczna recepcja utrzymana w odważnym, ciemnym fiolecie. Kolor wymagał odpowiednich przełamań i dodatków, żeby stać się wdzięcznym tłem i nie przytłoczyć odwiedzających. Dzięki lekkiej, odbijającej światło ladzie z chromowanej stali, wnętrze nabrało lekkości, zapraszając gości do obserwowania gry barw i faktur. Złoto i pudrowy róż rozświetlają wnętrze i nadają mu eleganckiego, bogatego charakteru.

Z powodu ograniczonego metrażu konieczne było zorganizowanie przestrzeni do przechowywania. Zabudowana szafa została ukryta za pełnowymiarowymi lustrami, które powiększają optycznie wnętrze. Drugie lustro wykończone łukiem zmiękcza surowe kształty i nawiązuje krągłościami do recepcyjnej lady. Jego lokalizacja nie jest przypadkowa- znajduje się dokładnie naprzeciwko głównej dekoracji pomieszczenia, czyli przestrzennej płaskorzeźby ożywionej neonami.

Jej odpowiednik znajduje się również w toalecie- błękitne i różowe płytki ułożono w nawiązujący do recepcyjnych ozdób kształt i podświetlono neonem. Geometryczna okrągła umywalka została osadzona na kolumnie o ciekawej fakturze, odciążającej przestrzeń utrzymaną w jednolitej kolorystyce.

Sam gabinet dla komfortu klienta i dla lepszej pracy światła został rozjaśniony jasną podłogą i białymi meblami. Kwiecista tapeta łączy w sobie wszystkie barwy które zostały użyte przy planowaniu wystroju gabinetu i stanowi komfortową w swojej formie ozdobę. Zabudowana, minimalistyczna bryła mebli gwarantuje maksymalizacje miejsca do przechowywania i komfort użytkowania, a także nadaje lekkości barwnej przestrzeni.

Użyte w obu przestrzeniach welurowe fotele dodają ciepłego klimatu i sprzyjają komfortowemu spędzaniu czasu podczas czekania na zabiegi czy konsultowania ich bezpośrednio w gabinecie. Przestrzeń uzupełniona w złote, ale nowoczesne oświetlenie i niewielkie dodatki pozwala się odciąć od zewnętrznych bodźców i poczuć rozpieszczającą energię elektryzującego designu.