Gabinet kosmetyczny - Beauty Bar | projekty wnętrz użyteczności publicznej | MUM Studio
x x

Gabinet kosmetyczny – Beauty Bar

Projekt:

Gabinet kosmetyczny – Beauty Bar

Lokalizacja:

Konstancin

Powierzchnia:

54 m²

Rok:

2022

Gabinet kosmetyczny Beauty Bar

Pogodne, naturalne i nieco eteryczne wnętrze gabinetu kosmetycznego to przepis na dobre samopoczucie klientów już od samego wejścia. Wiedząc to, nasi zleceniodawcy wymarzyli sobie wnętrze pełne naturalnych barw i nawiązań do natury.

Na przestrzeni 54 metrów kwadratowych powstała recepcja, toaleta, pomieszczenie socjalne i gabinet kosmetyczny. Poczekalnia pełna jest dziennego światła, podkreślającego naturalny połysk dominującego wewnątrz kamienia. Sufit pokryty kwiecistą tapetą przyciąga wzrok, a nietypowe umiejscowienie wzoru tworzy niepowtarzalny efekt wizualny dodając przestrzeni głębi. Minimalizm kamiennych ścian przełamuje zgaszona zieleń aneksu i dekoracyjny żyrandol. Dla dodania eleganckiego sznytu użyliśmy dodatków w kolorze miedzi, który to motyw kolorystyczny został rozwinięty w łazience.

Niewielka przestrzeń toalety została uwypuklona geometrycznymi dodatkami. Brązy, miedź, owalne płytki i lustro to połączenie dające uczucie miękkości i otwierające ciasną perspektywę.

Metraż salonu jest niewielki, dlatego we wszystkich pomieszczeniach zastosowaliśmy dodatki wzbogacone o zaokrąglenia. Gra kształtów tworzy złudzenie optycznie większej, ciekawszej przestrzeni i skupia wzrok na detalach. Całość zachowała przejrzysty i elegancki styl dzięki postawieniu na przewagę jasnego kamienia, który w przypadku gabinetów kosmetycznych jest również wyborem pragmatycznym pod kątem utrzymania czystości.

Samo pomieszczenie gabinetu to minimalistyczne, spokojne wnętrze skupione na funkcjonalności. Dla ocieplenia przestrzeni pracy zostały wprowadzone bezproblemowe elementy dekoracyjne- gra kolorów ścian, malunek nawiązujący do detali w recepcji czy nietuzinkowe krzesło przełamane drewnianym oparciem, przykuwającym wzrok na tle matowych, minimalistycznych powierzchni. Użycie ciemnej, złamanej zieleni miało za zadanie nadać gabinetowi intymnego, przytulnego klimatu i ułatwić jego gościom relaks.